Ce este Dedurizatorul, la ce folosește și cum funcționează?

Post by

Stația de dedurizare, la ce folosește și cum funcționează?
Dedurizatorul, sau stația de dedurizare, este un echipament care elimină complet sau parțial ionii de calciu și magneziu din apa de foraj, apa de fântână și în unele cazuri chiar din apa provenită de la sistemul centralizat de alimentare cu apă.

De ce e nevoie să facă asta?
Pentru că apa dură, încărcată cu ioni de calciu și magneziu, creează în timp depuneri pe țevile insolațiilor de apă, pe schimbătorul de căldură a centralei termice, pe piesele mașinii de spălat rufe sau haine, pe bateriile obiectelor sanitare, pe cadă, chiuvete și vasele de toaletă.
Aceste depuneri duc la micșorarea randamentului cu care funcționează echipamentele și chiar le blochează în unele cazuri. Asta se transformă în consum mai mare de curent electric și gaze, costuri mari de întreținere, mai multă muncă și cheltuieli crescute cu detergenții.

Cum funcționează?
Pentru a elimina ionii de calciu și magneziu, apa este trecută printr-un tanc de rășină. O butelie încărcată cu o rășină specială, cu proprietatea de a atrage ionii de calciu și magneziu. Rășina de dedurizare seamănă cu niște grăunțe sferice de nisip.
O cantitate calculată de rășină poate fixa o anumită cantitate de ioni de calciu și magneziu. Când se atinge limita de capabilitate, un programator electronic denumit și valvă de comandă, inițiază o spălare a rășinii cu o soluție de clorură de sodiu sau popular, cu saramură.
Prin spălare, ionii de calciu și magneziu se desprind și sunt deversați la canalizare iar dedurizatorul este pregătit pentru reluarea unui nou ciclu.
Sarea de dedurizare este singurul consumabil.

Cum aleg Dedurizatorul?
Calculul de dimensionare a unui dedurizator se face în funcție de consumul de apă al casei, consum dat de numărul de persoane care locuiesc la adresă și de numărul de băi, bucătării, alți consumatori.
În metoda de calcul se ține cont și de cât de dură este apa, cât de mult calciu și magneziu conține, exprimat în grade de duritate.
Acesta este motivul pentru care există dedurizatoare foarte mici, care pot încăpea într-un modul de bucătărie, altele medii și altele foarte mari, cu un singur corp în care este butelia de rășină și rezervorul de sare sau două corpuri separate.
Pe piață există multe modele de dedurizatoare. Unele mai ieftine, care însă se defectează mai ușor, altele mai scumpe, dar care se defectează mult mai rar. Atenție mare că unele mărci asigură service, altele nu!
Dedurizatorul este un echipament pe care-l cumperi pentru mulți ani de folosință, de aceea este bine să alegi un model care să nu se defecteze și dacă totuși se întâmplă să se defecteze, să găsești ușor cum să-l repari.
Noi folosim modele Clack, produse in USA, echipamente profesionale, foarte rezistente în timp, ușor de reparat și la prețuri rezonabile. Oferim garanție doi ani și în continuare, piese de schimb și service pe toată durata de existență a echipamentului.

Pentru consultanță și comenzi sunați la tf. 0740 340 619

Leave a comment