Cum scăpăm de excesul de mangan din apă? Trei metode pentru filtrarea manganului

Post by

Dar mai întâi – De ce să filtrăm manganul din apă?
Standardele în vigoare în România impun ca apa potabilă să conțină mangan sub limita de 50 micrograme/litru.
Manganul în exces creează pete maronii sau negre pe conducte, mașini de spălat, vase de toaletă, pătează rufele si vesela spălate și poate conferi o culoare gălbuie, un gust și un miros neplăcut apei.
Mai grav, cantități relativ mici de mangan acumulate în organism în decursul anilor, au efecte negative asupra sănătății oamenilor: hiperactivitate, alterarea capacităților intelectuale, a memoriei și a funcțiilor motrice.

  1. Soluția clasică de filtrare a manganului din apă

În varianta clasică, manganul prezent în apă se oxidează prin clorinare (se mai poate folosi ozonarea sau aerarea) într-un rezervor de tratare a apei, apoi se filtrează printr-un filtru special. Injectarea clorului în rezervor se face cu o pompa dozatoare de clor, comandată de un debitmetru cu impuls, un aparat care măsoară cantitatea de apă ce trece prin țeava de alimentare cu apă a rezervorului.

Apa tratată, se filtrează apoi printr-un mediu filtrant de tip Pyrolox, Birm, Filter AG e.t.c. (unele din acestea elimină și fierul). Aceste medii echipează un filtru de mari dimensiuni, 1- 2 m înălțime și 25 -45 cm în diametru, comandat de o valvă electronică montată la partea superioară a buteliei filtrului. Filtrul arată la fel ca un dedurizator simplu.

În funcție de consumul de apă și de prezența altor contaminanți, cum ar fi fier, duritate, etc, se alege mediul de filtrare și se dimensionează sistemul. Este de aceea imperios necesar să se facă mai întâi o analiză a apei la un laborator de analize.

In prezent soluția se folosește mai mult la filtrarea apei pentru aplicații industriale sau rezidențiale mari, gen complex rezidențial, cartier, etc, dar am întâlnit asemenea sisteme, instalate mai de mult, pentru filtrarea apei de put ce alimentează o casă sau o vilă.

  1. Stația de multifiltrare

Varianta modernă de eliminare a manganului din apă este Stația de multifiltrare. Soluția este mult mai ieftină decât filtrarea clasică deoarece avem un singur echipament, care seamănă cu filtrul de dedurizare, dar este mult mai mult decât un simplu dedurizator.

Mixul de rășini din stația de multifiltrare, elimină atât calciul și magneziul care dau duritate apei, cât și manganul, fierul, materiile organice și amoniul.

Soluția costa cam 30% din prețul soluției clasice de filtrare, prezentate mai sus, respectiv cam o dată și jumătate cât un dedurizator simplu de aceeași capacitate.

  1. Transformarea unui dedurizator simplu în stație de multifiltrare

Am o veste bună pentru cei ce dețin deja un dedurizator. Dacă constatați că apa din puțul forat conține și alți contaminanți, respectiv mangan, fier, amoniu, depistați cu ocazia unei analize complete de apă, dedurizatorul pe care îl aveți poate fi transformat în cele mai multe cazuri, într-o stație de multifiltrare.

Procedeul implică înlocuirea rășinii de dedurizare cu mixul de rășini caracteristic stației de multifiltrare. Desigur este necesară și o evaluare a conformității valvei de comandă, dar de cele mai multe ori e suficientă înlocuirea rășinii și o revizie generală a echipamentului.
Desigur, costul în acest caz este mai redus decât pentru o stație nouă.

Am speranța că acest articol clarifică mare parte din întrebările despre filtrarea apei cu mangan.
De altfel, oricând veți dori ca apa proaspăta si pură să vă curgă la robinetul din casă,
echipa noastră vă va fi alături.

George

Leave a comment